ISFo

Arkiv

SENIORTREFF 1.FEBRUAR KL.12 PÅ STIKLESTAD SNK

Nå i februar har vi fått klinisk ernæringsfysiolog og forsker Siren Nymo til å snakke om «Blir man frisk av å spise fisk?» Et utsagn de fleste av oss har hørt fra vi var små.

Siren Nymo vil ta utgangspunkt i en rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø, bestilt av Mattilsynet. Denne ser på helsefordelen ved å spise spise 2-3 fiskemåltider i uka, og om det oppveier risikoen for negative effekter av å få i seg miljøgifter fra fisken. Nå vil vi altså få vite hva ekspertene sier. Vi vet jo at hva vi spiser er veldig viktig for helsa vår og at vi bør ta gode matvalg. Dette kan Siren si oss noe om.

Nymoen jobber ved Helse Midt-Nord-Trøndelag og ved NTHU. Hun forsker på fedme, lipødem og ulike sider ved appetitt og hva som skal til for å holde vekta.

I tillegg er hun flittig brukt som ekspert i mediene om mat, helse og miljø. Når hun er oppvokst på Andenes, et av Norges største fiskevær, skjønner vi at mat og ikke minst fisk er en stor lidenskap og interesse.

Vi forsetter med påmelding, men alle får plass, kaffe, brød, kultur og sosialt samvær.

Vi vil gjerne ha påmeldinga innen mandag den 30.januar kl 12, til ellenlov eller sms til 48248342, så Stiklestad kan planlegge møblering og laget mat og vi kan lage lister til avkryssing.

Prisen er 175 kr for medlemmer og 275 for ikke-medlemmer.

Du kan Vippse til 123400 på forhånd, eller når du kommer, eventuelt betale til bankkonto 4420 09 60995.

Innherred Seniorforum : www.ISFo.no Styret i Seniortreff i ISFO

Seniorquiz mandag 30. januar

Som vanlig på siste mandag i måneden arrangerer ISFO seniorquiz 30. januar kl. 12-14 på Levanger Bo- og AktivitetsSenter.

Det er en svært så uhøytidelig oppfrisking av delvis unyttig kunnskap, men det virker som deltakerne synes det er artig. De som lager spørsmålene har som rettesnor at alle skal ha rett svar på noen av spørsmålene, men så de smetter inn et par spørsmål som nesten ingen finner rett svar på. Det skal visstnok være sunt for vår mentale helse å bryne seg litt, så vi bidrar til å holde demensen litt på avstand. Hjernen må trimmes den også.

Ingen dummer seg ut, men hender at noen lar seg rive med og lar konkurranseinstinktet slippe løs. For å gi det litt preg av folkeopplysning illustrerer vi svarene på noen av spørsmålene ved å vise illustrasjoner på veggen.

For å gjøre klar antall bord, og for å bestille servering, ber vi om påmelding. Det skjer ved å sende e-post til studie . Vi tar 70 kr for kaffe (og premier), som bes helst betalt med Vipps ved oppmøte.

Spørsmål og svar fra siste quiz ligger nedenfor.

Seniorquiz 2022 – november.pdf

Invitasjon til seniortreff i januar

Nytt år og nytt seniortreff, onsdag 11. januar kl. 12. på Stiklestad NKS.

Vi er så heldige at Epsen Leirset (44), Sjefsredaktør av Innherred, vil komme for å snakke om « Året som gikk og hva tror vi om 2023…?

Espen er virkelig en av «våre», Oppvokst på gårdsbruk i Tromsdalen i Verdal og nå bosatt på Levanger.

Leirset jobbet i 12 år i ulike redaksjonelle stillinger før han startet ved daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag i 2012. Han startet som journalist i Innherreds Folkeblad Verdalingen i 1998, og var innom både Levanger-Avisa, Adresseavisen og Teknisk Ukeblad før han i 2007 ble ansatt i Trønder-Avisa. Leirset arbeidet førsteamanuensis ved Nord universitet i Levanger. Han tok i 2020 en doktorgrad i sosiologi. Den handlet om åpenhet i lokalpolitikken. Fra mars 2022 er han igjen tilbake i pressen, nå som sjefsredaktør i Innherred.

De siste årene har Espen markert seg som en svært aktiv samfunnsdebattant både på lokalt og nasjonalt hold. Hans ledere i Innherred, er som regel spennende lesning. Espen sier han alltid har vært opptatt av nyheter, og mener det er viktig å fortelle om det som skjer, både på godt og vondt.

Dette lover godt for et spennende og engasjerende foredrag om året 2022. Vi kan glede oss.

Vi forsetter med påmelding, men alle får plass, kaffe, brød, allsang og sosialt samvær.

Vi vil gjerne ha påmeldinga innen mandag den 9.januar kl 12, til ellenlov eller sms til 48248342, så Stiklestad kan planlegge møblering og laget mat og vi kan lage lister til avkryssing.

Prisen er 175 kr for medlemmer og 275 for ikke-medlemmer.

Du kan Vippse til 123400 på forhånd, eller når du kommer, eller betale til bankkonto 4420 09 60995.

Styret i Seniortreff

Seniortreff TIRSDAG 6.desember HELSEPLATTFORMEN

Innherred Seniorforums treff6.desemberpå Stiklestad, har et meget aktuelt tema, den store snakkisen i TV og aviser om dagen, nemlig:

« Helseplattformen – hvordan går det med innføringa og vil den påvirke oss?»

Hilmar Hagen, prosjektleder i Helseplattformen i Nord-Trøndelag, vil å gi oss en informativ og forhåpentlig sannferdig historie om helseplattformen så langt.

Media har skrevet om dette i flere år og det har stort sett vært negativt, eller i det minste på en svært negativ måte. Mange har blitt veldig skeptiske og noen har kanskje også blitt skremt av manglende pasientsikkerhet. Vi vil derfor bidra til at våre medlemmer får korrekt informasjon om plattformen. Så får vi se, om det som står i media stemmer eller ikke.

Hilmar Hagen er fra levanger og er utdannet sykepleier og har jobbet ved Sykehuset ved Levanger, både som sykepleier og avdelingsleder. Fra 2017 har han jobbet med Helseplattformen, sammen med Katinka Meirik, utviklingssjef og faglig ansvarlig Helseplattformen.

I begynnelsen av neste år skal det elektroniske pasientsystemet innføres ved sykehusene i Namsos og Levanger, så vi vil alle bli berørt av dette, så det bør gå bra. Vi håper at Hilmar kan berolige oss. Dette blir spennende og lærerikt.

Hildur Norum, med pianist vil stå for det kulturelle innslaget og tema hun har fått er JUL.

I tillegg til foredrag og kulturinnslag, blir det som vanlig kaffe, bløtkake og sosialt samvær.

Vel møtt.
Utvalg for seniortreff

Seniorquiz mandag 28. nov

Vi inviterer til siste Seniorquiz for sesongen mandag 28. november kl. 12-14 på Levanger bo- og aktivitetssenter (LBAS).

Egentlig er det en lek med ofte unyttige, men ganske så ofte artige fakta. Vi har visning av spørsmål og svar på skjerm. Det er gøy å quize sammen med andre, så møt opp for en svært så uhøytidelig kappestrid. Ingen dummer seg ut! Hjernen må jo også trimmes, og kanskje holder vi demensen unna litt til. Forskning viser at aktiviteter som quiz bidrar til å beholde mental helse. Så kan det jo hende at vi lærer noe av det. Vi liker å tro at vi driver voksenopplæring.

Vi tar 70 kr for å delta, som helst betales med Vipps. Dette dekker kaffe og premier.

Dersom det kommer like mange som de siste gangene bør vi av hensyn til matbestilling og bordplassering være godt forberedt, så vi ber om påmelding. Send e-post til studie . Om du melder på flere vil vi ha navnene på alle.

For å skjerpe dere har vi lagt ved spørsmålene fra oktober (åpne dokumentet nedenfor). Test hverandre! Noen få spørsmål skal være nesten umulig å vite svar på, mens andre er av den enkle sorten som mange vet svaret på. Fortvil ikke!

På vegne av Quiz-gjengen

Kjetil Vatn

Seniorquiz 2022 – oktober.pdf

Juss for seniorer

Tema: Arv – Testament – Framtidsfullmakt for oss seniorer

Vi har vært så heldige å få advokat Nils Håkon Risberg (oppvekst i Levanger) til å orientere oss om temaer som har med arverett, testament og framtidsfullmakt. Det skjer i Levanger Rådhus, Kommunestyresalen, onsdag 16. november kl. 11 og 2-3 timer utover. Nils Håkon har dette som et av sine spesialfelt i firmaet SimonsenVogtWiig, hvor han er partner.

Noen av oss blir alene og finner seg senere en ny partner, så samlivsformene har blitt litt mer juridisk utfordrende enn det tradisjonelt var Derfor vil mange av oss vil ha nytte av å lytte til en ekspert på området. Stikkord for orienteringen:

– Rettslige ulikheter mellom samboerforhold og ekteskap
– Arveoppgjøret
– Arv etter loven
– Ektefeller med felles barn
– Ektefeller med særkullsbarn
– Ektefeller uten barn
– Samboere og arv
– Utarbeidelse og bruk av testament
– Fremtidsfullmakter

Vi vil servere kaffe og noe å bite i underveis. For alt inkludert tar vi 250 kr, som betales på stedet med Vipps eller eksakt beløp i kontanter. Matbestilling, og at det kan bli begrenset plass i salen, gjør at dere må melde dere på ved å sende påmelding til studie Først til mølla osv

Seniortreff på Stiklestadonsdag 2.november kl. 12: «Årets bøker 2022»

Vi gjentar fjorårets suksess og har invitert Gjertrud Holand, fra Steinkjer Bokhandel, for å snakke om «Årets bøker – 2022»

Gjertrud er Vikna-jente, som utdannet seg til lærer og har jobbet i skolen i Steinkjer i mange år. Hun innrømmer imidlertid at hun helt fra ungdommen hadde lyst til å drive bokhandel, noe hun etter hvert fikk anledning til. Først som driver av Norli bokhandel på Steinkjer, og de siste 7 åra som selvstendig bokhandler i Steinkjer Bokhandel. Her på Innherred er hun faktisk alene som selvstendig bokhandler, uten kjedetilknytning.

Gjertrud har i en årrekke vært en høyt skattet forteller og foredragsholder, om høstens nye og aktuelle bøker.

Det er utrolig mange spennende bøker i årets bokhøst, så det blir morsomt å få profesjonell hjelp til å velge bøker, kanskje til julegaver?

Vi vil gjerne ha påmeldinga innen mandag den 31.oktober kl 12, til ellenlov eller sms til 48248342

Prisen er 175 kr for medlemmer og 275 for ikke-medlemmer.

Du kan Vippse til 123400 eller betale til bankkonto 4420 09 60995

Vel møtt til et nytt trivelig treff. Utvalg for Seniortreff

Kortkurs om bevaring av gamle bilder

Vi vil ha er kortkurs i bevaring av gamle bilder torsdag 27. oktober, kl. 11- ca 15. Det skjer i andre etasje av Levanger bibliotek,

Kurset vi ha en orienterende del om arbeid med fotobevaring og en del om noen teknikker og verktøy for reparasjon/restaurering av gamle bilder. Kursholder er Hogne Heir, som har dette som «lidenskap» . Han har brukt utallige timer på å ta vare på gamle bilder, så der er vi i gode hender.

Innholdet i del en er:

  • Hva er fotobevaring?
  • Hvorfor fotobevaring?
  • Håndtering av gamle bilder
  • Digitalisering og filformater
  • Hva kan registreres i det digitale bildet
  • Organisering og arkivering (lagring og gjenfinning)
  • Kilder til informasjon om bildene
  • Digital restaurering av bilder
  • To eksempler på fotobevaring

Del to vil vise hvordan enkle dataverktøy kan brukes til å fjerne bretter, striper og flekker fra gamle bilder. Verktøyene er gratis tilgjengelig og har en relativt lav brukerterskel. De som melder seg på vil få ytterligere info om dette når kursdagen nærmer seg.

Vi serverer kaffe og smågodt i løpet av dagen. Prisen for det hele blir 250 kr.

Påmelding skjer ved å sende e-post til studie

Seniortreff i Oktober med Arild Bye om Augusta Aasen

Da inviterer vi til nytt treff på Stiklestad NKS, onsdag 5.oktober kl. 12.00.

Denne gangen skal vi få høre forfatter og tidligere redaktør i NRK, Arild Bye fortelle om «Augusta Aasen, en livshistorie fra 1878 til 1920 – striden-viljen-reisen»

Augusta Aasen er den ukjente trønderske kvinnesakspioneren, som etter at hun led en skjebnefull død i Moskva i 1920, ble glemt av alle. Først i moderne tid ble historien avdekket og i 2020 ble hennes liv samlet i en biografi. Født i Osen, med oppvekst i Namsos, og lærerutdannet i Levanger, ble hun arbeiderkvinnenes leder i Trondheim, før hun endte opp i Arbeiderpartiets ledende sjikt i hovedstaden.

Arild Bye har skrevet flere artikler om Augusta og i 2020 skrev han boka om henne, som danner utgangspunktet for foredraget.

Augusta Paasche, arbeiderkvinnen, født i Osen og gift med Edolf Aasen, som hun bodde sammen med i Steinkjer i noen få, men formende år. De fortsatte sitt politiske liv i Trondheim og senere i Kristiania. I 1901 fødte hun sin første sønn: Arne Paaske Aasen, som senere ble en av arbeiderbevegelsens store diktere.

Augusta ble en svært aktiv agitator og foregangskvinne for sosialismen og for kvinners rettigheter. Augusta døde i en ulykke i Moskva, i forbindelse med en revolusjonær kongress 2. august 1920, bare 42 år gammel. Slik situasjonen var like etter den russiske revolusjon, som hadde funnet sted høsten 1917, var det ikke mulig å få den døde hjem, og Augusta ble gravlagt blant revolusjonens helter ved Kreml-muren.

Augusta Aasen stiftet sosialistiske foreninger, arbeiderkvinnelag og ungdomslag over hele landet. Samtidig sloss hun for fattigkvinners rettigheter og for en bedre framtid for samfunnets nederste.

Dette er altså en historie om en kvinne de færreste av oss har hørt om, men som fortjener å bli bedre kjent. Er ikke dette spennende, så vet ikke jeg

Vel møtt. Utvalg for Seniortreff

Senior-Quiz mandag 30. mai – det blir bløtkake!!

Mandag 30. mai blir det Senior-Quiz på Levanger Bo- og aktivitetssentrum (LBAS) kl. 12-14. Dette blir sesongens siste, men vi starter opp igjen til høsten. For å gjøre litt stas på dere deltakere serveres det bløtkake!

Egentlig er det en lek med ofte unyttige, men ganske så artige, fakta. Vi vil ha visning av spørsmål og svar på skjerm. Det er gøy å quize sammen med andre, så møt opp for en svært så uhøytidelig kappestrid. Ingen dummer seg ut! Hjernen må jo også trimmes, og kanskje holder vi demensen unna litt til.

Deltakelsen koster 70 kr, som dekker servering og premier. Vi er glad dersom det betales med Vipps.

Ettersom bløtkakene må bestilles må vi be om påmelding. Det gjøres ved å sende e-post til studie . Om du melder på flere vil vi ha navnene på alle.

Til inspirasjon legger vi ved spørsmål og svar på siste quiz, se dokumentet under. Test hverandre!

På vegne av Quiz-gjengen

Kjetil Vatn

Senior-Quiz April 22.pdf