ISFo

Aktiviteter

Seniortreff i Oktober med Arild Bye om Augusta Aasen

Da inviterer vi til nytt treff på Stiklestad NKS, onsdag 5.oktober kl. 12.00.

Denne gangen skal vi få høre forfatter og tidligere redaktør i NRK, Arild Bye fortelle om «Augusta Aasen, en livshistorie fra 1878 til 1920 – striden-viljen-reisen»

Augusta Aasen er den ukjente trønderske kvinnesakspioneren, som etter at hun led en skjebnefull død i Moskva i 1920, ble glemt av alle. Først i moderne tid ble historien avdekket og i 2020 ble hennes liv samlet i en biografi. Født i Osen, med oppvekst i Namsos, og lærerutdannet i Levanger, ble hun arbeiderkvinnenes leder i Trondheim, før hun endte opp i Arbeiderpartiets ledende sjikt i hovedstaden.

Arild Bye har skrevet flere artikler om Augusta og i 2020 skrev han boka om henne, som danner utgangspunktet for foredraget.

Augusta Paasche, arbeiderkvinnen, født i Osen og gift med Edolf Aasen, som hun bodde sammen med i Steinkjer i noen få, men formende år. De fortsatte sitt politiske liv i Trondheim og senere i Kristiania. I 1901 fødte hun sin første sønn: Arne Paaske Aasen, som senere ble en av arbeiderbevegelsens store diktere.

Augusta ble en svært aktiv agitator og foregangskvinne for sosialismen og for kvinners rettigheter. Augusta døde i en ulykke i Moskva, i forbindelse med en revolusjonær kongress 2. august 1920, bare 42 år gammel. Slik situasjonen var like etter den russiske revolusjon, som hadde funnet sted høsten 1917, var det ikke mulig å få den døde hjem, og Augusta ble gravlagt blant revolusjonens helter ved Kreml-muren.

Augusta Aasen stiftet sosialistiske foreninger, arbeiderkvinnelag og ungdomslag over hele landet. Samtidig sloss hun for fattigkvinners rettigheter og for en bedre framtid for samfunnets nederste.

Dette er altså en historie om en kvinne de færreste av oss har hørt om, men som fortjener å bli bedre kjent. Er ikke dette spennende, så vet ikke jeg

Vel møtt. Utvalg for Seniortreff

Senior-Quiz mandag 30. mai – det blir bløtkake!!

Mandag 30. mai blir det Senior-Quiz på Levanger Bo- og aktivitetssentrum (LBAS) kl. 12-14. Dette blir sesongens siste, men vi starter opp igjen til høsten. For å gjøre litt stas på dere deltakere serveres det bløtkake!

Egentlig er det en lek med ofte unyttige, men ganske så artige, fakta. Vi vil ha visning av spørsmål og svar på skjerm. Det er gøy å quize sammen med andre, så møt opp for en svært så uhøytidelig kappestrid. Ingen dummer seg ut! Hjernen må jo også trimmes, og kanskje holder vi demensen unna litt til.

Deltakelsen koster 70 kr, som dekker servering og premier. Vi er glad dersom det betales med Vipps.

Ettersom bløtkakene må bestilles må vi be om påmelding. Det gjøres ved å sende e-post til studie . Om du melder på flere vil vi ha navnene på alle.

Til inspirasjon legger vi ved spørsmål og svar på siste quiz, se dokumentet under. Test hverandre!

På vegne av Quiz-gjengen

Kjetil Vatn

Senior-Quiz April 22.pdf

Seniortreff på Falstadsenteret 4.mai

Invitasjon til seniortreff onsdag 4.mai kl. 12.00 på Falstadsenteret.

«Falstad –historie og nåtid møtes gjennom historie som fangeleir, landsvikleir og skolehjem»

Direktør Christian Wee forteller om Falstads historie og hvordan denne historien brukes i møte med unge mennesker i dag.

Christian Wee er utdannet cand.mag med historie, språk og kulturforståelse i fagkretsen. Han har 20 års ledererfaring både nasjonalt og internasjonalt, og har spesiell kompetanse innen strategi og prosjektledelse. På Falstadsenteret har han en spesiell interesse for å gjøre senterets formidling tilgjengelig for flere, og å gjøre Falstadsenteret til en regional, nasjonal og internasjonal møteplass for undervisning, forskning og formidling knyttet til menneskerettigheter og demokrati med bakgrunn i Falstads historie.

Falstadsenteret har begrenset plass og vi må derfor sette en grense ved 90 personer, så her blir det først til mølla. Alle må melde seg på, så vi holder oss innenfor antall deltakere.

Det blir som vanlig kaffe og rundstykke og sosialt samvær etter foredraget. Kjenner du noen som kanskje trenger skyss, ta kontakt med dem.

Velkommen til et trivelig vårtreff på Falstad.

Christian Wee mai.pdf

Seniorquiz mandag 25. april

Hei på dere

Vi inviterer til Seniorquiz mandag 25. april kl. 12-14 på Levanger bo- og aktivitetssenter (LBAS). På quizen i mars kom det riktig bra med folk, slik at det ble 7 lag. Alle så ut til å trives godt med endelig å kunne treffes igjen.

Forskere i HUNT har bekreftet at Seniorquiz gir et godt bidrag til å holde mental helse vedlike.

Egentlig er det en lek med ofte unyttige, men ganske så artige fakta. Vi vil ha visning av spørsmål og svar på skjerm. Det er gøy å quize sammen med andre, så møt opp for en svært så uhøytidelig kappestrid. Ingen dummer seg ut! Hjernen må jo også trimmes, og kanskje holder vi demensen unna litt til.

Serveringen har gått opp i pris, kaffepremiene likeså, så da blir det til at vi tar 70 kr for å delta, som helst betales med Vipps.

Dersom det kommer like mange som sist bør vi være godt forberedt, vi ber om påmelding. Send e-post til studie . Om du melder på flere vil vi ha navnene på alle.

Til inspirasjon legger vi ved spørsmål og svar på siste quiz (åpne dokumentet nedenfor). Test hverandre!

På vegne av Quiz-gjengen

Kjetil Vatn

Seniorquiz 2022 – mars.pdf

Seniortreff 6.april med Tone Sofie Aglen

Da blir det Seniortreff med Tone Sofie Aglen på Stiklestad NKS, onsdag 6.april kl. 12.00.

Temaet for Innherred seniorsforums april-treff er «Norsk politikk, Trøndelag og Innherred sett fra Akersgata». Det er politisk kommentator i VG, Tone Sofie Aglen som gir oss et innblikk i aktuelle politiske saker.

Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i VG. Hun er utdannet statsviter fra NTNU og kommer opprinnelig fra Nærøy. Hun har variert bakgrunn fra politikk, administrasjon og samfunnsliv i Trøndelag. Hun jobbet som kommentator og politisk redaktør i Adresseavisen fra 2014-2019.

De som har lest, hørt og sett hennes kommentarer i aviser, radio og TV vet at hun har gode og reflekterte innspill i forhold til aktuelle saker.

Situasjonen i disse dager med store utenrikspolitiske utfordringer som påvirker både norsk innenrikspolitikk og forholdene i vår del av landet, vil nok være et bakteppe for foredraget.

Med de mange hendelsene og raske omveltningene vi nå ser, er det bare de som møter opp på Stiklestad den 6. april kl. 12.00, som får høre hva som er mest aktuelt fra Tone Sofie Aglens ståsted akkurat den dagen!

Selv om vi ikke lenger har antallsrestriksjoner, ønsker vi påmelding så vi kan planlegge treffet etter hvor mange vi blir.

Prisen er som vanlig kr 175 for medlemmer og 275 for de som ikke er medlemmer. Betal med Vipps 123400 eller direkte til Bankkonto 4420 09 60995.

Vel møtt!

Senior-Quiz mandag 28. mars

Vi inviterer til Seniorquiz mandag 28. mars kl. 12-14 på Levanger bo- og aktivitetssenter (LBAS). På quizen i februar kom det riktig bra med folk, slik at det ble 7 lag. Alle så ut til å trives godt med endelig å kunne treffes igjen.

Og vi var blitt inspirert av Steinar Krogstad (HUNT) om oppskriften på å bevare, særlig den mentale, helsa. Det er å være aktiv sammen med andre, og være engasjert i det du gjør. Det er jo akkurat det vi gjør når vi deltar på seniorquiz! Det hender jo at konkurranseinstinktet tipper over…

Egentlig er det en lek med ofte unyttige, men ganske så artige fakta. Vi vil ha visning av spørsmål og svar på skjerm. Det er gøy å quize sammen med andre, så møt opp for en svært så uhøytidelig kappestrid. Ingen dummer seg ut! Hjernen må jo også trimmes, og kanskje holder vi demensen unna litt til.

Serveringen har gått opp i pris, kaffepremiene likeså, så da blir det til at vi tar 70 kr for å delta, som helst betales med Vipps.

Dersom det kommer like mange som sist bør vi være godt forberedt, vi ber om påmelding. Send e-post til studie . Om du melder på flere vil vi ha navnene på alle.

Til inspirasjon legger vi ved spørsmål og svar på siste quiz. Test hverandre!

På vegne av Quiz-gjengen

Kjetil Vatn

Senior-Quiz Februar 2022.pdf

Seniorquiz 28. februar

Vi inviterer til Seniorquiz mandag 28. februar kl. 12-14 på Levanger bo- og aktivitetssenter (LBAS). Samfunnet er åpnet, og til tross for at mange blir smittet for tiden ønsker vi å gjennomføre quizen. Vi regner med at de som har symptomer, eller av andre grunner er skeptiske, holder seg hjemme.

De av oss som var på siste seniortreff fikk høre Steinar Krogstad (HUNT) gi en oppskrift på å bevare, særlig den mentale, helsa. Hovedpunktene var:

  • Gjør noe aktivt
  • Gjør noe sammen med andre
  • Gjør noe meningsfullt

Det er jo akkurat det vi gjør når vi deltar på seniorquiz! For det er meningsfullt å lære noe nytt, selv om det av og til er lek med ganske unyttige – men ganske så artige – fakta. Vi vil ha visning av spørsmål og svar på skjerm. Det er gøy å quize sammen med andre, så møt opp for en svært så uhøytidelig kappestrid. Ingen dummer seg ut!

Serveringen har gått opp i pris, kaffepremiene likeså, så da blir det til at vi tar 70 kr for å delta, som helst betales med Vipps.

Vi er veldig usikre på hvor mange som kommer, så denne gangen ber vi om påmelding. Send det til studie

For å gi dere noe å bryne dere på finner dere spørsmål og svar fra quizen i november nedenfor. Test deg selv og de rundt deg.

På vegne av Quiz-gjengen

Kjetil Vatn

Seniorquiz november 2021.pdf

Slik kan du få opp bilder/videoer fra mobilen din til en TV

Hei!

Her følger en oppskrift på hvordan du kan få opp bilder/videoer fra mobilen din og opp på en TV. En elegant måte å gjøre det på er via strømmeteknologi, men det er flere ulike måter å gjøre det på:

1. Med Chromecast som er en liten dings til ca 400 kr som du setter inn i TV-en din.

2. Med Apple TV som er en liten boks du kobler til TV-en din

3. Med en kabel mellom mobil, nettbrett eller PC og TV-en

4. Med en nyere Smart TV som har Chromecast eller Apple TV innebygget

Vedlagte dokument beskriver nærmere hvordan du gjør det. Dersom du synes det litt vanskelig så må du få noen til å hjelpe deg. Etter at det er satt opp så vil det fungere greit.

Strømming

Dokumentarprogram eller musikk

Onsdagstilbud

Det er onsdag og tid for dagens tilbud. Det er 127 år siden Verdalsraset og i dag kan du friske opp hva som hendte gjennom et dokumentarprogram produsert av Nils Nordberg.

Dersom du heller vil ha litt musikk så kan du høre på viser fra Cornelis Vreesvijk fra et program produsert i Lydhagen på Verdal.

Begge programmene blir liggende slik at du kan se og høre de når du vil. Trykk bare på lenken for å koble deg opp:

Verdalsraset 19. mai 1893

Dokumentarprogrammet "Dommedag i Verdalen" var basert på samtidige og senere skriftlige kilder, særlig boka om Verdalsraset av Øystein Walberg. Fiolinist var Leif Ramfjord. Produsent av programmet var Nils Nordberg. Programmet er på 46 minutter

Cornelis Vreeswijks musikk

Cornelisaften fra Lydhagen i Verdal. En Hyllest til Cornelis Vreeswijks musikk fra Lydhagen Scene med musikerne Torbjørn Solstad på vokal, Morten Fornes på trekkspill, Tore B. Granås på gitar og vokal, Asgeir Skrove på kontrabass og Tony Waade på trommer.
Programmet er på 1 time og 26 minutter

Konserten har et eget Vips nummer slik at du kan støtte musikerne

Vennlig hilsen

ISFO