ISFo

Aktiviteter

Ny sesong med seniorquiz starter 26. august

Hei på dere

Vi starter sesongen for senior-quiz med siste mandag i august, den 26., på Levanger Bo- og Aktivitetssenter, kl. 12-14. Tiden inne for å skjerpe hjernen og ha det artig! Det er ikke farlig! Og så møter du folk i samme ærend.

Ingen “dummer” seg ut! Deltakerne finner seg et lag etter eget ønske (ingen faste lag). De som pleier å delta synes det både er sosialt og ikke minst lærerikt. Ingen har så langt svart riktig på alle spørsmål, men alle finner svar på noen av dem. En del kan nok kalles kuriositeter og unyttig kunnskap, men det kan likevel være artig kunnskap. Quiz-gjengen erklærer seg å være i folkeopplysningens tjeneste!

Møt opp for en uformell og uhøytidelig kappestrid om nyttige og unyttige fakta. Vi lover morsomme spørsmål!

Oppmøtet har vært økende de siste månedene (spesielt bra er det at kvinneandelen har økt), men det er god plass til flere deltakere, så alle “faste” quizere oppfordres til å verve nye deltakere! Sist var det seks lag, herav et rent damelag. Det er ganske sikkert første gang i seniorquizens historie!

Vi tar 50 kr for kaffe, noe å bite i og litt til premiering (en kaffepose til deltakerne på beste lag). Ingen påmelding er nødvendig. Tanken er at ingen skal kunne alt, men de fleste kan litt.

Spørsmålene (og svarene) fra siste gang ligger i vedlegget. De beste lagene (eller kanskje de med mest flaks?) har gjerne – etter å ha diskutert spørsmålene i gruppen – opp til 30 rette svar av i alt 40, så ikke fortvil!

mvh
Kjetil Vatn
Studie- og Aktivitetsutvalget i ISFo

Quiz mai 2019.pdf

Aldersvennlig by og lokalsamfunn i Levanger

DELRAPPORT 21.06.19 ALDERSVENNLIG BY OG LOKALSAMFUNN LEVANGER

Innledning

Levanger kommune ble medlem av WHO sitt nettverk for aldersvennlige byer og lokalsamfunn i 2017. WHO nettverket er et internasjonalt tiltak for å hjelpe byer og lokalsamfunn til å forberede seg på to verdensomspennende demografiske endringer:

· Den raske aldringen av befolkningen.

· Økende urbanisering.

I årsskiftet 2018/2019 ble en prosjektgruppe opprettet. Prosjektgruppen hadde sitt første møte 11.02.19.

Prosjektgruppen består av:

· Elin Svardal Prosjektleder tom 30.06.19

Ny Prosjektleder fom 15.08.19

· Hans Fredrik Donjem Seniorrådet

· Guri Skjesol Seniorrådet

· Ingvild Rønning Radwan Enhet Kultur

· Lilly Nerenget Enhet Hjemmetjenester avd Ergo- og fysioterapitjenesten

· Hilde Monica Røstad Enhet Bygg og eiendom

· Tor Albert Kverkild Enhet Kommunalteknikk

Det finnes tre norske deltagerkommuner i WHO sitt nettverk: Levanger, Oslo og Trondheim. Nettverket legger stor vekt på medvirkning fra eldre. Kvalitetsreformen Leve hele livet St. 15 (2017-2018) beskriver også viktigheten av å arbeide for å skape et mer aldersvennlig samfunn. Regjeringen og KS har inngått en samarbeidsavtale om gjennomføringen av Leve hele livet 2019-2023. Ett av virkemidlene fra KS er oppstart av et nasjonalt nettverk for aldersvennlige samfunn. Levanger søker nå om deltagelse i det nasjonale nettverket.

Forebyggende folkehelsearbeid for eldre er fokuset i arbeidet med aldersvennlige byer og samfunn, både i det det internasjonale WHO nettverket og i det nasjonale nettverket KS etablerer. Dette fokuset ligger også til grunn for prosjektgruppens anbefalinger til videre arbeid i Levanger.

Du kan lese hele delrapporten i vedlagte pdf-dokument

Delrapport 21.06.19 Aldersvennlig by og lokalsamfunn.pdf

Dagstur til Hatlingsetra

Som annonsert under seniortreffet på Øyna blir høstens første kulturarrangement for ISFo’s medlemmer en hyggelig dagstur med buss til Hatlingsetra 20. august, inkludert kaffe ved ankomst, middag og underholdning ved "Hatlingsetra Knort og Separatorkompani"!

Det er et begrenset antall plasser, så her er det "førstemann-til-mølla"-prinsippet som gjelder.

Informasjon om pris, påmelding osv. finner dere i vedlegget.

God tur og god sommer fra Kulturgruppa i ISFo!

Tur til Hatlingsetra 20.08.2019.pdf

Veteranene gjorde strandhugg på Hestøya

Veteranene gjorde strandhugg på Hestøya

Hele nittiseks veteraner – et imponerende antall – deltok på Innherred Turlag Veteranan sin solskinnstur til Hestøya onsdag 24. april. Båtfolk i Levanger imponerte med å få alle over i løpet av godt og vel to timer. Mange av deltakerne hadde aldri før satt sin fot på Hestøya, og gav uttrykk for at dette var en sjanse de ikke kunne gå glipp av.

Etter tre hundre meters vandring blant masser av Hvitveis, Blåveis, Gullstjerne og klynger av den relativt sjeldne Gulveisa, var vi samlet på gårdstunet. Der orienterte representanter for eierne, Ann-Karin og Olav Floan, interessant om livet på øya, som ble kjøpt av Olavs bestefar, Olaf N. Floan, i 1928.

Før den tid har Hestøya sannsynligvis vært bosatt og ryddet som en egen gård i flere hundre år.

Olaf N. Floan gikk straks i gang med å utvide frukthagen, som uten skam kunne ha stått midt i Hardanger, og planta 150 nye tre av ymse slag. Dertil planta han en bærhage på 120 busker – stikkelsbær, solbær og rips. To mål jord la han ut til jordbærhage og to – tre mål til grønnsakhage. En av turdeltakerne fortalte at hun og flere jevnaldrende i sin ungdom hadde hatt sommerjobb med bærplukking og høsting av frukt på Hestøya.

Olav Floan bodde på Hestøya til familien flyttet fra øya i 1959, da Olav skulle begynne på skolen. Olavs far og hans tre søsken ble i skoleårene undervist heime av en guvernante.

Fram til de fikk telefon i 1951 ble f.eks. melding fra fastlandet om at noen trengte skyss for å komme seg til Hestøya, formidlet ved å heise flagget. På Hestøya kvitterte de med flaggheising for å ha mottatt meldinga, og var i løpet av minutter fossroende over til fastlandet.

De hadde ikke innlagt elektrisk strøm fra fastlandet, men var selvhjulpne med innlagt strøm fra egen vindmølle og dynamo. I senere tid har solcellepanel overtatt strømforsyningen.

Av husdyr hadde de fire kyr, en hest og noen griser. Smør ble kjernet og sendt til meieriet. Bær og frukt ble solgt på torget i Levanger og til butikker.

De senere år har en gårdbruker hatt et førtitalls sauer og dobbelt så mange lam gående på øya. Sauene tar bort mye av vegetasjonen og gjør det framkommelig og fint.

Kjempeblodbøken, som holder grenene beskyttende over hustakene, ble plantet i 1913.

Fra gårdstunet ble vi gaidet opp til øyas høyeste punkt, 90 m.o.h., med fin utsikt over til Nesset. Videre gikk stien gjennom 2 – 3 meter høye «skoger» av Rhododendron, og jammen var det ikke en som allerede hadde slått ut i full blomst! Veldig vakkert!

Etter halvgått runde var det tid for niste- og termospause i Vakkerfjæra, med sine runde steiner formet gjennom hundrevis av år av kraftige vestavindsbølger.

Ferden gikk videre sørover til Jakobsplassen, der vi lot oss fotografere foran Europas nordligste bambusskog! Plantet av Olav Floans onkel, som også plantet rød nøkkrose i oppmurede vanndammer.

Etter den spektakulære rundturen på øya, ble det pga sterk vind, noe venting på båtskyss nede ved naustet. Der kunne vi bl.a. nytte tida til å studere mengder med Legepestrot, som allerede hadde utviklet kjempestore, rabarbraliknende blad. Planten kom sannsynligvis til Norge i Middelalderen grunnet sin anvendelse innen medisin. I moderne urtemedisin blir Legepestrot i første rekke benyttet til behandling av migrene.

 

Kjellrun Skjerve                                                  Arvid Vada

                                      Turledere

Veteraner på skitur til Branokhytta

Veteraner på skitur til Branokhytta

Innherred Turlag Veteranan arrangerer hver vinter en skitur. I år gikk turen til Turistforeningens selvbetjeningshytte Branok inne i Frol-fjellet. Hytta ligger vakkert plassert på en liten høyde der Heståa og Storelva (Forra) møtes.

24 veteraner gikk turen fra parkeringa ved Vulusjøen, noen på (smørefrie) fellski; andre satset på at universalklister ville gi best feste. Nattefrost og solrike dager har gitt harde glatte løyper, så turlederne anbefalte ploging selv i mindre bratte utforkjøringer. Vi gikk ned Heståsdalen til Heglesvollen, der Reinsjø fjellstyre har ansvar for drift og vedlikehold av en rasteplass med bord og benker.

En vakker tur i nydelige omgivelser. Utsikt mot Kliningen og Meråkerfjella. Og i det fjerne raget Hermannsnasa. Det var bare å suse av gårde i oppkjørte løyper til Roknesvollen. Den ligger i idylliske omgivelser, midt i Forra naturreservat. Her sørger Frol i.l. for kaffeservering hver helg i vintersesongen.

Da vi ankom Branokhytta, hadde Kjellrun svartkjelkaffen klar til servering. Nisten ble inntatt i hellinga ned mot Forra som var isfri og på full fart sørvestover, tilsynelatende svært ivrig etter å forene seg med Stjørdalselva.

Turlederne fortalte om Branok og det omfattende arbeidet som er gjort for å få hytta ferdig som brukbar selvbetjenings turisthytte. Det er nedlagt mange dugnads-/snekkertimer. Hytta er nå fullt utstyrt og innredet, med kjøkken, to soverom, ekstra madrasser og en koselig stue.

 

Jan Heggdal                                               Arvid Vada

turledere

Oversikt over Seniortreff i 2019

Program for seniortreff 2019.

 1. januar
  Ole O Moen.
  «USA under en annerledes president» Storsalen på SNK

 

 1. februar
  Hilde Gunn Slottemo. Professor Nord U.
  « Fra grønt amt til rødt fylke en fortelling om Nord-Trøndelag i årene 1919-2019» Nord  Universitet

 

 1. mars
  Anette Groth, forfatter og tidligere NRK journalist :
  « Brexit» Storsalen, SNK

           

 1. april
  Marte Hallem, filmskaper :
  «Fra Styggdal´n til det store lerretet» Stiklestad

 

 1. mai
  Yngve Kvistad, journalist:
  « Sicilia – historie, kultur og myter»
 1. juni
  Paal Sandø trio:
  Trygve Hoff – musikk og anekdoter» Øyna, Inderøy

4.september

2.oktober

6.november

4.desember
Juleavslutning

Alle foredragsholderne er ikke bekreftet for de siste Seniortreffene. Oversikten blir oppdatert når foredragsholderne er klare

Oversikt over trim/turopplegg 2019

UTVALG FOR TRIM/TUROPPLEGG

Onsdag 10. april. Levanger. Skitur til Branokhytta. Ca 20 km. Flatt terreng.

Samkjøring kl 10.00 fra Byggmakker, Trekanten, Levanger til parkeringsplass ved Vulusjøen. Turen går inn Heståsdalen til Roknesvollen. Krysser Heståa og så til hytta.

Turledere: Arvid Vada 48094134 og Jan Heggdal 91368218

Onsdag 24. april. Levanger. Hestøya.

Båtskyss med Redningsselskapet på Levanger. Pris: Kr 100 pr person.

Påmelding innen mandag 22. april 2019 ved SMS til Kjellrunn Skjerve.

Omvisning og tur på øya.

Oppmøte kl.10.00 på Holsand kai, Skogn.

Turleder Kjellrunn Skjerve tlf 47390075 og Arvid Vada tlf 48094134

Kjentmann: Olav Floan

Onsdag 8 mai. Levanger. Ytterøy. Gruveområdet og landskap nord på øya. Sti og vei, lett terreng, ca 6 km

Avgang med ferje fra Levanger kl. 09.15. Ferjebillett t/r: Honnør kr. 48, voksen kr. 96. Returferje kl 14.35Parkering: Følg veien fra Shell-stasjonen i Kirkegata langs Levanger-elva mot havna. Parkeringsplass nedenfor den store sementsiloen. Innkjøring like ved gangbrua over elva (Holmgangen).

Turledere: Bjørg Rindal tlf 97768471 og Arvid Vada tlf 48094134

Onsdag 22.mai. Levanger. Åsen. Slettvollan. Alstad. 8 km. Vei/sti i kupert terreng.

Samkjøring kl.10.00 fra Åsen Sparebank, Åsen (parkeringsplassen) til Skihytta på Åsenfjellet.

Turleder: Kjellrunn Skjerve tlf 47390075 og Svein Aurstad tlf 95426076

Kjentmann: Halvard Husby.

Onsdag 12.juni. Verdal. Forlandet. Kløftåsfossen. 6 km. Noe bratt.

Vi samles på Stiklestad for å kjøre opp til Ottermoen. Veien går videre etter gamleveien inn til bommen. Så går vi etter veien inn til fossene 3 kilometer etter delvis bratt vei. Et fantastisk utvalg av planter og ferskvanns musling. Det er også Bever i elva.

Turledere: Olav Kvålen tlf 95047599 og Per Amdal tlf 48125017

Kjentmann: Inge Storholmen

Onsdag 26.juni. Inderøy. Mosvik. Sundseth. 13 km. Småkupert.

Rundtur med start fra Solberg, Framverran: Vennesvatnet, Langvatnet, Bergsfjellet, Selsetheia, Selsetstamtjønna og Fuglleiken. Store deler av turen vil gå i åpent heiterreng uten stier.

Samkjøring kl 10.00 fra Shellstasjonen, Vinne.

Turledere: Nils Undersåker tlf 94035085 og Bjørg Rindal tlf 97768471

Kjentmann: Bjørn Bakkhaug

Onsdag 28.august. Levanger. Skogn Markabygd. Vollsvollen. 9 km. Sti i kupert terreng.

Samkjøring kl 10.00 fra Markabygd kirke til Grønningshytta (ca 7 km fra bomstasjon). Parkering ved infotavla på parkeringsplassen.

Turledere: Åshild Wesche Selmer tlf 91329208 og Jan Heggdal tlf 91368218

Kjentmann: Gudmund Nesgård

Onsdag 11. september. Verdal. Malså gruver. Retur om Fiskløysingen og Sagvollsetra Noe stigning. 6 km. Noe stigning opp til Sagvollsetra.

Samkjøring kl 10.00 fra parkering ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Vi kjører til Vollen, tar av og kjører 10 km innover Malsådalen til parkeringsplassen.

Turledere Olav Kvålen tlf 95047599 og Edvin Lervik tlf 95828123.

Kjentmann er Joar Nessemo

Onsdag 25. september. Verdal. Guddingsskallen og Vukuvollen. 10 km. Kupert og noe myrlendt.

Samkjøring kl 10.00 fra parkering ved Stiklestad Nasjonale Kulturhus til Årstadbakkan.

Turledere: Olav Kvålen tlf 95047599 og Kari Kristiansen tlf 97537806.

Kjentmann: Bård Kulstad

Onsdag 9. oktober. Levanger. Trettsve, Jonasplassen, Migtjønna, Djupen. 8 km. Lett terreng.

Samkjøring kl.10.00 fra Ronglan stasjon til lunningsplassen ved Skilbrigt, Ekne.

Turleder: Kjellrunn Skjerve tlf 47390075 og Per Amdal tlf 48125017

Kjentmann: Knut Vodal

Onsdag 23. oktober. Verdal. Veresstua. Ørvillhøgda. 4 km. Lett stigning og noe myrlendt.

Samkjøring kl.10.00 fra Stiklestad til Veresstua (nye NTT-hytta) i Vera.

Turleder: Kjellrunn Skjerve tlf 47390075 og Kari Kristiansen tlf 97537806

Kjentmann: Magnar Bakken

Onsdag 13. nov. Frosta. Myra nærmiljøanlegg – Rapplassen – Hovdalsåsen – Myra.

Ca 5 km. Noe stigning..

Vandring vesentlig i skogsterreng.

Samkjøring kl 10.00 fra XY-stasjonen på Gråmyrak til Ulvikkorsen på Frosta.

Turledere: Arnlaug Paulseth tlf 98878572 og Svein Aurstad tlf 95426076

Kjentfolk: Åse Brit og Rolv Vang

Ingen påmelding. Fotskatt kr 30. Vi samkjører og deler på skyssutgifter, normalt ved at vi kjører hver vår gang. Turlengden gjelder hele turen. Vi koker kaffe der det er mulig. Ta med mat og drikke, bruk godt fottøy og ta gjerne med staver. Vi tar forbehold om endring av turmål hvis været slår seg helt vrangt. Varigheten på turene vil også avhenge av været.

Se også www.nt-tur.no og /eller www.seniorportal.no