ISFo

Kultur og reise

Kultur og reise

Her finner du informasjon om våre kultur og reisetilbud

I samarbeid med Festivitetene Kulturhus og Kino, Levanger, settes det opp utvalgte filmer kl 12.00 hver tredje tirsdag i måneden.

 

Andre aktiviteter:

Teaterturer til Trondheim og andre steder

1 til 2 langturer til utlandet

1 til 2 bussturer innen Norge

 

Leder for utvalget er Eystein Sundal

 

Arkiv


 


Tur til Amsterdam 6. april 2018

Vedlagt følger invitasjon til ny tur i regi av Innherred Seniorforum. Denne gangen går turen til Amsterdam, hvor vi kombinerer reise/overnatting om bord i båt med egne dobbellugarer, med sykkelturer og besøk i «tulipanlandet» Nederland!

Vi har 13 dobbel lugarer, 4 av dem «premium» med høyere standard og pris, og det er ikke mulighet for enkeltlugarer.

Det er dessverre svært kort påmeldingsfrist, og her gjelder «først til mølla»!

Påmelding til meg på mail innen 30. oktober, hvoretter de som har fått plass (de 26 første) får melding om å betale inn depositum på kr 2500 innen en uke deretter. Resten av totalbeløpet på 12995 pr pers faktureres 60 dager før reisens start.

NB! Husk å oppgi høyde ved påmelding, dette for at sykler kan tilpasses!

Mvh

Innherred Seniorforum

v/ eystein.sundal@outlook.com

Innherred Seniorforum til Holland – 6. april 18


NORD-IRLAND OG IRLAND MED ANNETTE GROTH FOR INNHERRED SENIORFORUM

30. august – 4. september 2018

Den irske øya har en dramatisk historie, både opp gjennom hundreårene og i vår tid.
I Nord-Irland – rett rundt hjørnet for Norge – var det krig i 30 år fra slutten av 1960-tallet. Katolske irer, i grupper som IRA (the Irish Republican Army) og INLA (Irish National Liberation Army), sloss mot Storbritannia og britiske soldater. Men også mot væpnede protestantiske grupper som UFF (Ulster Freedom Fighters) og UVF (Ulser Volunteer Force).
Vi skal til Belfast og Derry (Londonderry), der mye av volden utspilte seg. Vi skal til nabolag som fremdeles er delt av høye murer, der folk ikke klarer å leve sammen. Vi skal se veggmalerier, som Belfast er berømt for, møte noen av veggmalerne og andre som vokste opp på denne tiden.
Bakgrunnen for the Troubles, som krigen i Nord-Irland ble kalt, ligger i hele den irske øyas historie. Storbritannia hadde herredømmet her i flere hundre år og undertrykte det irske folket. Som svarte med heftige opprør.
Men i 1922 ble øya delt. 26 grevskap i sør ble til den irske fristaten, fra 1949 republikken Irland(Eire). Men de 6 nordligste grevskapene fortsatte i union med Storbritannia, og ble til den britiske provinsen Nord-Irland. Det protestantiske flertallet i Nord-Irland – etterkommere etter settlere fra Skottland og England – fikk makten i den britiske provinsen. Det katolske mindretallet – de opprinnelige irske innbyggerne – ble kraftig diskriminert. Det var utgangspunktet for The Troubles, som varte frem til en fredsavtale ble undertegnet i 1998. Klarer folkegruppene å leve sammen i det nye Nord-Irland?
Men aller først skal vi til grensen, som går tvers over den irske øya. Republikken Irland i sør – den britiske provinsen Nord-Irland i nord. Etter Brexit – Storbritannias nei til EU – blir dette EUs yttergrense. Under the Troubles var grensen stengt – nå er den helt åpen. Men vil det fortsette slik når britene går ut av EU? Vi drar til den lille byen Clones, som ligger på grensen og har en dramatisk fortid på grunn av delingen av øya.
Med på turen er Annette Groth, journalist og forfatter. Hun har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun skrev i 1998 boken «Nord-Irland: Den vanskelige veien». I november 2017 kom boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid».

DAG 1 Torsdag 30. august
Avreise fra Værnes med SAS kl. 0820. Flybytte i Oslo og vi lander i Irlands hovedstad Dublin kl. 1230. Vi reiser med buss til den lille byen Clones, i fylket Monaghan på grensen mot Nord-Irland. På veien snakker Annette om Irlands historie, og legger grunnlag for at vi forstår mer av det vi kommer til å oppleve på turen.
I Clones møter vi historikeren Brian MacDhomnaill, som sammen med foreldre og ti søsken vokste opp i denne byen. Byen ble sterkt merket, først da Irland ble delt i 1922 og så under the Troubles. Grensen har vært stengt i lange perioder og mange mennesker i Clones mistet livsgrunnlaget. Lettere blir det ikke nå, når denne samme grensen blir EUs yttergrense. En grense som er 500 kilometer lang og har godt over 200 kryssende veier. Brian vil være sammen med oss hele dagen og fortelle fra Clones’ dramatiske historie. Hungersnød og krig og vanskelige økonomiske tider. Men byen er også idyllisk, har bare i overkant av 2000 innbyggere og en gåtur anbefales. Vi spiser sen lunsj på Creighton Hotel i Clones og drar så videre til Monaghan by, hvor vi skal bo på Hillgrove Hotel. Et lett kveldsmåltid der.

Dag 2 Fredag 31. august
Etter frokost drar vi fra Monaghan til Derry (Londonderry), helt vest i Nord-Irland. Byen, som er Nord-Irlands nest største, er kanskje den eldste bosetningen i hele Irland. I Derry møter vi den lokale guiden Ruairi O’Heara, som tar oss med på spasertur rundt i byen. Blant annet får vi oppleve de berømte bymurene fra 1618, som har spilt en viktig rolle i Derrys historie. Fra den nyere historien, the Troubles, får vi blant annet høre om Bloody Sunday i 1972. 13 katolske demonstranter i en fredelig protestmarsj, ble skutt av britiske soldater – en fjortende døde senere av skadene han fikk. Vi spiser lunsj i the Blackbird Bar og har litt tid på egenhånd før vi kjører til vårt hotell Waterfoot Hotel Derry, og sjekker inn. Felles middag hotellet om kvelden.

Dag 3 Lørdag 1. september
Vi drar fra Derry i vest til Nord-Irlands hovedstad Belfast. Her skal vi være med på «Tour of the Troubles». Med oss har vi den lokale guiden, Dee Morgan, som vokste opp i Belfast og kan fortelle om konflikten generelt og om sine egne opplevelser. Hvordan var det å bo her? Hvor skjedde de verste angrepene? Vi beveger oss i områder av byen som fremdeles er delt av det som kalles fredsmurer. Mennesker fra de to folkegruppene, protestanter og katolikker, er atskilt av murer – rundt 100 av dem. Vi spiser lunsj på Garrick bar – en familieeid pub i sentrum av Belfast. Belfast er kjent for sine veggmalerier og etter lunsj treffer vi to av veggmalerne. Annette Groth traff en av dem, Danny Devenny, på sin aller første tur til Nord-Irland på 1980-tallet. Han var medlem av IRA og begynte med mer krigerske veggmalerier, men har malt seg gjennom Nord-Irlands nyere historie med fredeligere motiver. Sammen med ham møter vi Mark Ervine, som Danny arbeider sammen med. Mark har protestantisk bakgrunn. Vi skal bo på hotel Europa, som under the Troubles var kjent som Europas mest bombede hotell. Vi spiser middag på hyggelige Ginger Bar & Restaurant, ikke langt fra hotellet.

Dag 4 Søndag 2. september
Vi starter dagen i fengsel. Crumlin Road Gaol ble bygget i 1845 og var i bruk helt frem til 1996. Her har mange av aktørene i The Troubles sittet.
Derfra drar vi til en nyere del av Belfast, men også her får vi høre en gammel historie. Det spektakulære Titanic-museet ble åpnet i 2012, ett hundre år etter cruiseskipet, som det har fått navnet sitt etter. Titanic ble bygget på skipsverftet Harland & Wolff, som fremdeles preger bybildet i Belfast. Skipet sank allerede på prøveturen i 1912. På museet er det mulig å få seg en matbit i kafeen, for det er ingen felles lunsj denne dagen. Hvis du da ikke vil spise lunsj i byen – ettermiddagen er fri. Før middag tar vi en forfriskning på Belfast mest berømte pub, the Crown. Deretter middag på the Causerie restaurant, som ligger i hotellet vårt.

Dag 5 Mandag 3. september
Vi krysser grensen og drar etter frokost fra Belfast til Irlands hovedstad Dublin. Vi skal bo på the Camden Court Hotel i sentrum – det er gåavstand til det meste. Dagen står til egen disposisjon – her er det tid for både shopping og attraksjoner. Som Trinity College, med sitt vakre bibliotek og den berømte Book of Kells. The Book of Kells er en evangeliebok som er fra et sted mellom år 600 og år 800. Andre muligheter er Viking Ireland i Nasjonalmuseet eller Guiness-bryggeriet. Det er også et rørende monument over hungersnøden på 1800-tallet, som står ved bredden av elven Liffey som deler Dublin i to. Hovedpostkontoret i O’Connell street var stedet der lederne for påskeopprøret i 1916 barrikaderte seg. Dette opprøret la grunnlag for republikken Irland og delingen av den irske øya. Fremdeles ser du kulehullene i postkontorets fasade. Litt shopping, kanskje? Gågaten Grafton street har litt av hvert å by på. Eller du kan vandre langs Liffey og kanskje krysse over den kjente gangbroen Ha’penny Bridge, som ble bygget i 1816. St.Stephen’s Green er en fin sentral park – ellers kan det anbefales å gå rundt. Du kan også bare nyte byens atmosfære og besøke noen av de mange pubene.
Vi spiser middag sammen i en av dem – the Bleeding Horse Pub, som ligger ved siden av hotellet.
Ha’penny Bridge Londonderry

Dag 6 Tirsdag 4. september
Etter frokost drar vi fra hotellet til flyplassen og sjekker inn på SK 4604. Avgang 1255, flybytte i Oslo og ankomst Værnes kl. 1830.

Praktiske opplysninger:
Pris person kr 15 700 som inkluderer:
– Fly Trondheim – Oslo – Dublin t/r med SAS
– Flyskatt kr. 1 379,- pr. desember 2017
– All transport ifølge program
– Overnatting i dobbeltrom
– Byvandringer og utflukter ifølge program
– Måltider ifølge program
– Reiseleder Annette Groth
– Reiseleder fra Innherred Seniorforum
– Tips er ikke inkludert

Tillegg for enkeltrom kr 3 500
Clones/Monaghan – Hillgrove Hotel Monaghan www.hillgrovehotel.com
Derry – Waterfoot Hotel Derry www.waterfoothotel.com
Belfast – Europa Hotel www.hastingshotels.com/europa-belfast
Dublin – Camden Court Hotel www.camdencourthotel.com

Påmelding senest 1. mars 2018
Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 30.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs.
Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.

VED BESTILLING TRENGER VI FØLGENDE INFORMASJON:
Navn–som det står i passet:_________________________________________
Adresse:_________________________________________________________
Postnummer og sted:______________________________________________
Telefon og e-post:_________________________________________________
Dobbeltrom: ja/nei – deler med hvem:_______________________________
Enkeltrom: ja/nei
Ønsker bekreftelse tilsendt: pr. e-post/ordinær post

PÅMELDING SENDES TIL:
Temareiser Fredrikstad AS
Postboks 58
1601 FREDRIKSTAD
E-post: info@t-r.no
Tlf. 6931 2621