ISFo

Arkiv 2018

Arkiv 2018

Nyhetsbrev høsten 2018 er sendt ut til alle medlemmene på epost eller som vanlig brev for de som ikke har epost.

Du kan også lese nyhetsbrevet her ved å trykke på Nyhetsbrev


Seniortreff
Juleavslutning på Stiklestad Nasjonale Kultursenter onsdag 5. desember kl. 12.00.

På årets siste seniortreff kommer en skikkelig NRK veteran: Viggo Valle. Han vil holde et foredrag med tittelen « Kor ska vi reis hen ?» der han snakker om sine 40 år i NRK. Valle ble født i Lofoten i 1954 og dro i 1974 til NTH i Trondheim for å bli elektroingeniør, men endte som programingeniør i NRK og etter fullført utdanning i 1979, har han jobbet som journalist og programleder i NRK, både i radio og TV og er i dag bosatt i Stjørdal.

Han har kanskje gjort seg mest kjent som leder av « Påskelabyrinten» på radio i påska, siden 1987, der mer eller mindre innfløkte opplysninger har ført lyttere og deltakere, fram til de mest utrolige reisemål. Han har klart det kunststykke å lage over 2000 spennende oppgaver som krever kunnskap, fantasi og ikke minst evnen til å sette sammen mange opplysninger. Her hjelper det ikke å GOOGLE svarene. Det er dette som får oss til å utsette skiturene til etter klokken elleve i påskeuka.

Viggo Valle har imidlertid også ledet andre program på TV: Billetten og OL-quiz, for å nevne noen. Han har også hatt web-ansvar for program som Newton og Schrødingers katt. Nå er det NRK P1 og P1+ som er hans viktigste kanaler. Han har også skrevet bøker.

Vi gleder oss til å høre Viggo Valle fortelle om sitt lange liv i NRK og om påskelabyrinten. Får vi noen oppgaver å bryne oss på? Tja, ka ska vi tru?

Denne gangen skal vi få julestemning med sang, kaffe, brød, KAKE og sosialt samvær.

Inngang kr. 150 (ikke medl. kr. 200). Vi har fått kortterminal og VIPPS!

Kjenner du noen som bør bli med eller som trenger skyss, ta kontakt med dem!


07.11.2018 Seniortreff

Seniortreff på Stiklestad Nasjonale Kultursenter onsdag 7.november kl. 12.00 i medierommet i kjelleren.

En kulturinstitusjon i Innherred fyller 50 år og vi har invitert 1.lektor i teaterfag på  NORD universitet Roar Tromsdal til å fortelle oss om Verdal  teaterlag.

Tromsdal kaller foredraget sitt: «Grøderikt amatørteater med profesjonell gjødning».

Han  vil  snakke om Verdal Teaterlags betydning i Verdalen og i regionen, og om hvordan og hvorfor de har klart å fylle denne rollen. Fortalt gjennom analyser, anekdoter og bilder.

Teaterlaget har i løpet av de siste 50 årene satt opp alt fra dukketeater, barneteater, musicals, drama , kabareter, visekvelder og revyer. De har brukt både store forfattere og komponister og lokale. Sang og dans har i alle år vært en viktig del av forestillingene i tillegg til skuespill på høyt nivå.

Mange profesjonelle skuespillere, dansere, musikere, komponister, regiører, senografer, kostymemaker og enda fler har startet i Verdal Teaterlag.  Spelet om «Heilag Olav» hadde vel heller ikke vært det samme uten samarbeidet med Verdal Teaterlag.

Vi gleder oss til høre historien.

Roar Tromsdal  har vært med  i Verdal Teaterlag siden 1973, og har vært med i mange av teaterlagets oppsetninger som tekstforfatter, skuespiller og regissør. Gjennom Verdal Teaterlag ble han også med som skuespiller i «Spelet om Heilag», der han har spilt mange av amatørrollene, han har også vært med i Olsokkoret, i ulike nemnder og har vært produksjonsleder og inspisient.  Han er utdannet teaterviter fra Universitetet i Trondheim (NTNU), og er i dag ansatt som førstelektor ved Nord universitet. Tromsdal har også vært teaterkonsulent og fylkeskultursjef i Nord-Trøndelag, redaksjonssjef i Fjernsynsteatret, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter og leder for Norsk Revyfaglig Senter.

Som vanlig blir det kaffe og sosialt samvær. Kjenner du noen som bør bli med eller som trenger skyss, ta kontakt med dem.

Inngang kr. 150 (ikke medl. kr. 200). Vi har fått kortterminal og Vipps og ønsker at flest mulig skal benytte dette.

Hjertelig velkommen!


 13.11.2018

Velkommen til nettkafe på Verdal bibliotek tirsdag 13. november kl 13.00-15.00

Det blir individuell hjelp med det du har behov for på telefon, nettbrett eller PC

Dette er et uhøytideliug treff for alle med behov for individuell hjelp med dataverktøy og/eller datatjenester på internett.

Vi har veiledere fra Verdal videregående skole.

Ta med telefon, nettbrett og/eller PC, eventuelt kodebrikke og passord

Inngang kr 50 for kaffe/te og noe attåt

Ingen påmelding. Åpent for alle, enten du er medlem eller ikke!

Arrangør: Seniornett Innherred, et utvalg innen Innherred Seniorforum i samarbeid med Verdal bbliotek


14.11.2018 Veterantur

Hei alle seniorer som deltar på veteranturer!

I turprogram 2018 for Innherred Seniorforum Veteranan er årets siste tur dessverre oppsatt onsdag 7. november.

Det er første onsdag i måneden, og derfor seniortreffdag. Veteranturen er derfor utsatt til onsdag 14. november:

Onsdag 14. november. Levanger. Hopla. Åsenfjord. 6 km. Turrunde på lett sti og kjerreveg.

Samkjøring kl 10.00 fra XY-stasjonen på Gråmyra til parkering ved Kavringen etter Hoplatunnelen (P-skilt).

Turledere: Arnlaug Paulseth tlf 988 78 572 og Arvid Vada tlf 48094134.

Kjentmann: Tore Haabeth.

Ingen påmelding. Fotskatt kr 30. Vi samkjører og deler på skyssutgifter, normalt ved at vi kjører hver vår gang. Turlengden gjelder hele turen.

Vi koker kaffe der det er mulig. Ta med mat og drikke, bruk godt fottøy og ta gjerne med staver. Vi tar forbehold om endring av turmål hvis været slår seg helt vrangt. Varigheten på turene vil også avhenge av været.

Se også www.nt-tur.no

Hilsen

Arvid Vada


21.11.2018 Seniorkino

Innherred Seniorforum i samarbeid med Festiviteten Kulturhus & Kino

————————————————————

Onsdag 21. nov kl. 12.00 vises
«Bohemian Rhapsody»

Nasjonalitet: Norsk / Lengde: 1 t.14

Inngang kr.90 inkl kaffe.  Salg av vafler fra kl.11.00 kr.25,-

Det eneste som er mer ekstraordinært enn deres musikk er deres historie

Bohemian Rhapsody er en hyllest til Queen, deres musikk og deres ekstraordinære vokalist Freddie Mercury, som trosset stereotyper og ble en av verdens mest elskede entertainere. Filmen følger bandets fremgang gjennom deres ikoniske låter og revolusjonerende lyd – og deres nedtur i takt med at Mercurys livsstil spinner ut av kontroll og som velger å satse på en solokarriere. Freddie Mercury som har lidd sterkt uten samarbeidet med Queen klarer å samle bandet til en triumferende gjenforening ved Live Aid hvor Mercury, som står ovenfor en livstruende sykdom, leder Queen gjennom en av de mest fantastiske opptredener i rockemusikkens historie.


Kurs i slekstgranskning høsten 2018

Det har vært sagt at et sikkert tegn på at man har blitt blant de eldre er når man fatter interesse for slekt og slektsgransking, samtidig med at man bekymrer seg for at man har for lite ved! Her kan dere få hjelp til å bli god på den førstnevnte aktiviteten.

Vi har med andre ord hatt innspill på at slektsgransking kunne være et populært tema. Vi tok kontakt med Levanger Historielag, og resultatet ble at de tilbyr kurset, og at vi gir dette tilbudet videre til dere. Så nå har dere sjansen til å prøve det.

Kurset omfatter blant annet datasøk i alment tilgjengelige arkiver på internett, eksempelvis digitaliserte folketellinger og kopier av kirkebøker.

Kurset vi gå på fem torsdager, den første 25. oktober.

Kurset går på kveldstid. Det foregår i Levanger Bibliotek, møterom Gullista i 2. etg.

Dere kan sende påmelding til undertegnede ved å sende e-post til  Hågen Ven e-post hagen.ven


Avholdet arrangementer:


Seniortreff på Stiklestad Nasjonale Kultursenter onsdag 3 oktober kl. 12.00.

Den pensjonerte, tidligere daglige lederen ved Trøndelags Europakontor, Vidar Segtnan , vil snakke om:

« Trøndelags muligheter i Europa». Noen stikkord:  De største utfordringene som EU har og har hatt de siste årene  Litt om EØS-avtalen  Hvordan kan trønderske aktører benytte seg av EU og hvordan Trøndelag gjør det i europeisk samarbeid.

«EU kan virke ugjennomtrengelig, vanskelig å forstå og krevende å nærme seg. Derfor er det lett å velge ikke å forholde seg til det som skjer i EU. Det er lett å tenke at EU er en stor byråkratisk mølle som maler sent og som ikke angår oss. Vi er jo tross alt ikke medlemmer i unionen og har stemt nei to ganger til hele samarbeidet. Hvorfor trenger vi da å vite hva som skjer, og hvorfor behøver Trøndelag et eget kontor?» sier Iselin Rønningsbakk, som overtar etter Vidar Segtnan. Vi håper han, vil gi oss svar på dette og fortelle oss om sitt virke ved Europakontoret, der han var fra 2011 og frem til nå i sommer.

Segtnan har også erfaring som handelsråd i fire år som ved Den norske ambassaden i Polen, jobb i Innovasjon Norge og som leder ved Røra fabrikker, i tillegg til å ha drevet odelsgården på Verdal sammen med kona Randi. Dette er altså en mann med stort engasjement og mange jern i ilden.

Som vanlig blir det kultur, kaffe og sosialt samvær. Kjenner du noen som bør bli med eller som trenger skyss, ta kontakt med dem.

Inngang kr. 150 (ikke medl. kr. 200). Vi har fått kortterminal og Vipps og ønsker at flest mulig skal benytte dette.

Hjertelig velkommen!


Invitasjon

Nord universitet inviterer for aller første gang til Lytring i Levanger, med tittelen «Hva nå, trøndere?».

Arrangementet finner sted på Røstad scene torsdag 27. september kl. 19.00.

Fylket er sammenslått med sørtrønderne, høgskolen fusjonert med nordlendingene og industrien styres fra Oslo. Endringene har skyllet over Nord-Trøndelag og forandret institusjonslandskapet for alltid. Hvilke krefter og motkrefter settes i sving, og vil den nordtrønderske identiteten forsvinne? Sitter nordtrønderne igjen med svarteper, eller vil vi alle komme sterkere ut etter endringsbølgen i Trøndelag?

For å diskutere disse spørsmålene har vi samlet følgende panel:

  • Øystein Rennemo, professor Nord universitet
  • Aase Marthe Horrigmo, statssekretær Kommunal- og moderniseringsdepartementet
  • Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet
  • Emma Svarva Giskås, student v/ Nord universitet
  • Bjarne Håkon Hanssen, partner og seniorrådgiver i Kruse Larsen, tidl. statsråd og fylkesordfører
  • Ordstyrer: Merete Verstad, distriktsredaktør NRK Trøndelag

Om Lytring:

Lytring er en arena som formidler forskning og skaper refleksjon rundt aktuelle samfunnsspørsmål gjennom samtale og debatt. Vi ønsker å øke kunnskapsnivået i samfunnet for å opprettholde og videreutvikle et levende ordskifte. Vår ambisjon er å sette agenda med nasjonal gjennomslagskraft ved å løfte fram nordnorske aktører som utvider horisonten i den nasjonale debatten.

Konseptet ble etablert i Bodø i 2014, og har blitt en stor publikumssuksess. Nå ønsker Nord universitet å ta Lytring til Levanger.


Spennende vandring på skogsstier i Mosvik

Et tjuetalls veteraner var på vandring i Mosvik siste onsdag 12.09.2018

Vi var heldige og hadde fått Bjørn Bakkhaug som kjentmann. Antakeleg den som kjenner utmarka i Mosvik best! Det fekk vi også erfare når han fortalte undervegs på turen.

Turen starta frå Mosvang i lett regnvêr, som gjekk over i sol og fint tur- og haustvêr.

Vi gjekk forbi Stor-Grande, og opp ein skogs-avlingsveg, som hadde ein hallingsvinkel som fortalte at vi ikkje var på flatbygda lenger. Kunne dette vere noko for veteranar?  Løna kjem når vi kjem på toppen, vart det sagt.

Etter å ha passert ein gamal husmannsplass og eit jorde der det gjekk beitande kviger, (noko som snart er eit sjeldant syn) kom vi opp på Korpåsen.  Utsynet over Mosvik sentrum er som eit flyfoto!  Men vi skulle lenger og høgare. Passerte ein ny buplass, Dammsveet. Ein plass som er halde ved like og kan vera eit døme på korleis dei fleste husmannsplassane var: Stove og fjøs bygd saman i eit hus. Desse var det mange av også i Mosvik sist på 1800-talet og langt ut i 1900-talet.

I den vesle tjønna (tidligere var det to) ved Dammsveet fortalte Bjørn at det fins ein noko spesiell karpefisk, Karrus. Han kan overleva nedfrosen i tjønna i fleire månader utan oksygen. Karrusen produserer eigen frostvæske, etanol, som gjer at han overlever nedfrysinga.

Så vart det meir motbakke, ingen klaga, men var spente på og nå turens høgaste mål: Storlia, 380 m. o. h. Ingen vart skuffa: Eit panorama utan like! Her var det mange som kunne sjå heim, eller nesten heim. Men ingen lengta heim akkurat da.

Etter å ha fortært medbrakt niste og drikke, og mange hadde teke for seg av dei store tyttebærmengdene, starta vi nedstiginga (som på ingen måte var nokon «nedtur»). No vart stega lenger, og det gjekk lettare. Vi tok ein gamal skogsveg-lei, forbi Langmyrtjønna, Småtjønna og Lauvhatten, før vi kom til Øksnåsen. Denne leia har Bjørn rydda etter at han fekk fortalt av Birger Melting (ein annan god idrettsmann frå Mosvik) kvar denne skogsvegen hadde gått. Den same Birger budde saman med familien ei tid på garden Øksnåsen. Når vi går over det som var dyrkajord her, forstår vi kva innsats som låg bak det å dyrke det som skulle til for å fø dyr og folk her oppe, 265m. o.h.  Og like vel så nære sentrum i bygda. For no tok vi det som var gardsveg frå Øksnåsen og ned dit vi starta.

Beina var ein smule tyngre, men med store naturopplevingar og beundring av korleis folk nytta resursane før i tida. Vi får lyst til og nytta eit gamalt utsegn: «Må tru om eg er så liten, om han var så stor?»

Vi greidde da 380 høgdemeter og 12 km. I tøft skogsterreng!

Takk for laget!

Nils Undersåker og Arvid Vada

Turledere


Husk veterantur onsdag 12. september 2018

Onsdag 12. september. Inderøy. Mosvik. 11 km. Delvis krevende i varierende skogsterreng.

Samkjøring kl 10.00 fra Shellstasjonen Vinne til rasteplassen ved Skarnsundbrua på Mosviksida, der vi starter kl 1030 for videre samkjøring til Hamstad.

Turledere: Nils Undersåker tlf 94035085 og Arvid Vada tlf 48094134.

Kjentmann: Bjørn Bakkehaug.

Ingen påmelding. Fotskatt kr 30. Vi samkjører og deler på skyssutgifter, normalt ved at vi kjører hver vår gang.

Turlengden gjelder hele turen. Vi koker kaffe der det er mulig. Ta med mat og drikke, bruk godt fottøy og ta gjerne med staver.

Vi tar forbehold om endring av turmål hvis været slår seg helt vrangt.

Varigheten på turene vil også avhenge av været.

Vel møtt til en fin høsttur!

Hilsen Arvid V.


Velkommen til høstens første Seniortreff onsdag 5. september kl 12.00 på Stiklestad Nasjonale Kultursentrum

Dersom du vil skrive ut programmet så kan du laste det ned ved å trykke på denne linken: kommunikasjon


Dersom du er medlem og ikke mottar epost fra oss så kan årsaken være at vi har registrert feil epostaderesse.

Vennligst oppdater informasjonen din på denne siden: http://www.innherredseniorforum.no/medlem/


Hei seniorer!

Hjertelig velkommen på høstens første veterantur onsdag 22. august.

Hilsen
Innherred Turlag Veteranan

Onsdag 22. august. Levanger. Skogn Markabygd. Mælastjønna. 9 km.
Sti i kupert terreng.
Samkjøring kl 10.00 fra Markabygda kirke til Krokstavollen, bomveg.
Vi møter deltakere fra Skarven turlag på vollen.
Turledere: Jan Heggdal tlf 913 68 218 og Per Amdal tlf 481 25 017.

Ingen påmelding. Fotskatt kr 30. Vi samkjører og deler på skyssutgifter, normalt ved at vi kjører hver vår gang.
Turlengden gjelder hele turen. Vi koker kaffe der det er mulig. Ta med mat og drikke, bruk godt fottøy og ta gjerne med staver.
Vi tar forbehold om endring av turmål hvis været slår seg helt vrangt.
Varigheten på turene vil også avhenge av været.

Rapport fra turen

Innherredveteraner møtte kolleger fra Stjørdal

Veteranene i Innherred Turlag la onsdag 22. august ut på høstens første tur. 18 glade vandrere møtte opp på parkeringsplassen ved Markabygd kirke. Turen gikk fra Skognagrønningen, om Mælastjønna ved kommunegrensa mellom Levanger og Stjørdal, på Stjørdalssida, og så ned til Mælesvollen.

Underveis fant vi nok sopp til å improvisere et mini soppkurs med fokus på matsoppene brunskrubb, gulkremle og rødskrubb; den siste må varmebehandles godt. På ei myr stod masse jåblomer (ljåblomer) i full blomst. I eldre tid pekte navnet på at når jåblomen blomstra, var det tid for å slå graset i utmarka.

På oppturen regnet det jevnt og trutt, og flere ble nok litt våte, men med 14 varmegrader i lufta og lite vind, så var det ingen klager å høre.

På Mælesvollen møtte vi veteranene fra Skarven Turlag, Stjørdal, med sine 24 deltakere. Sammen utvekslet vi gode turminner og smakte på svartkaffen som ble kokt på ovnen ute på trammen. Vi setter stor pris på de årlige fellesturene med turlaget fra Stjørdal! Sammen med medbrakt nistemat ga dette nye krefter og inspirasjon.

Turen tilbake til bilene gikk i oppholdsvær, men med glatte stier og litt store bekker etter regn i nesten en uke. Nå ser vi fram til neste tur den 12. september, som starter på Mosviksida av Skarnsundbrua.

Jan Heggdal

Turleder


Ukens bilde er fra godværsvandring på Frostas sørside

Godværsvandring på Frostas sørside.

I alt 36 turglade veteraner fra Inderøy, Verdal, Levanger, Steinkjer og Frosta parkerte hos Jan Inge Moksnes som velvillig hadde stilt tunet på Moksnes Mellom til rådighet. Opprinnelsen til forstavelsen ”Moks” er uklar, men en teori er at navnet skriver seg fra Mølska som skal være et tidligere navn på Vikaelva. Moksnes er altså neset utenfor Vikaelva, og det stemmer jo godt. En av flere tidligere skrivemåter på Moksnes er Molskones, noe som også sannsynliggjør teorien.

Kjentmenn Åse Brit og Rolv Vang loset så gruppen over Moksneshaugen, gjennom Moksnesåsen boligfelt , og helt ut på spissen av Korsnes. Korsnes har fått navnet fordi kirken i katolsk tid hadde reist et kors der, slik at sjøfarende som søkte havn i Vågen, kunne ha et hellig sted å gå til for en liten andaktsstund. At presten også besøkte stedet vitner navnet Presthaugen om, en liten høyde like ved husene på gården til campingplasseier Bernt Korsnes.

Turen gikk så langs stranda til matpause i Kvitsandvika der Lars Bjørn Moksnes og Kåre Ulvik ventet med bålkaffe på storkjelen. Dette er kommunal badestrand, og her var det bord og benker til alle, så ingen hadde hast med å komme seg videre i det flotte været.

Etter hvert måtte vi likevel gi oss i kast med tilbaketuren. Vi fulgte nå en småkupert sti nært sjøen, og blant furuer over idylliske svaberg ble vi tiljublet av løvsanger og svarttrost som også var i det våryre lunet. Litt motbakke på slutten, og så kunne vi ta innspurten på turen blant velstelte gårder i Moksnesgrenda. Og kommentarene tydet på at folk hadde kost seg i godværet, noe turleder Jon-Otto Leifseth også poengterte.

Har du tatt et fint bilde fra en tur eller et arrangement med Innherred Seniorforum så send det til oss på epost til  nettgruppe@innherredseniorforum.no slik at vi kan få vist det fram her.

 

Merk at du finner Innherred Seniorforums historie under fanen Om oss