ISFo

Arkiv

Seniorquiz mandag 27. september

Innherred seniorforum starter forsiktig opp aktivitetene igjen. Vi må fortsatt holde meteren og holde oss hjemme ved minste mistanke om symptomer.

Så nå inviterer vi til Senior-Quiz mandag 27. september kl. 12-14 på Hegle Grendehus. Der er det god plass og høyt under taket. Det er lett synlig fra E6 like ved Heir.

Det skal bli godt å komme i gang med denne svært uhøytidelige leken om nyttig og unyttige fakta. Vi forsøker å ha spørsmål fra et vidt område, og ser det som et tegn på at vi har lykke med det, i det at det etter hvert har blitt omtrent like mange damer som menn. Om noen spørsmål er litt vanskelige, så får likevel lagene ofte rett på mellom 50% og 75% av spørsmålene, så fortvil ikke.

Vi serverer kaffe og noe å bite i. Deltakelse koster 50kr, som vi blir veldig glad om du kan betale med Vipps.

VI må ha påmelding, som gjøres ved sende e-post til studie

For å gi dere litt å varme opp på sender vi med de spørsmålene som ble brukt i fjor høst.

Velkommen!

mvh Kjetil – på vegne av quizgjengen

Seniorquiz september – spm&svar.pdf

Seniorquiz ikke igang ennå, men her er spm&svar digitalt

Hei på dere!

I dag – siste mandag i april – skulle vi hatt Seniorquiz, men som dere vel har forstått blir det ikke vanlig quiz ennå. Vi har vel alle fått minst ett stikk, så vi får håpe at vi snart kan få et vaksinasjonspass som tillater oss å møtes.

Men vi yter hjelp til å skjerpe hjernen likevel. i dokumentet under finner dere fire runder á 10 spørsmål og svar. Test deg selv og evt andre som måtte være innen hørevidde. Kanskje blir dagen litt mindre kjedelig?

mvh Kjetil – på vegne av quizgjengen

Seniorquiz 2021 april.pdf

Slik kan du få opp bilder/videoer fra mobilen din til en TV

Hei!

Her følger en oppskrift på hvordan du kan få opp bilder/videoer fra mobilen din og opp på en TV. En elegant måte å gjøre det på er via strømmeteknologi, men det er flere ulike måter å gjøre det på:

1. Med Chromecast som er en liten dings til ca 400 kr som du setter inn i TV-en din.

2. Med Apple TV som er en liten boks du kobler til TV-en din

3. Med en kabel mellom mobil, nettbrett eller PC og TV-en

4. Med en nyere Smart TV som har Chromecast eller Apple TV innebygget

Vedlagte dokument beskriver nærmere hvordan du gjør det. Dersom du synes det litt vanskelig så må du få noen til å hjelpe deg. Etter at det er satt opp så vil det fungere greit.

Strømming

Starter Seniorquiz 28.sept

Etter lang tid uten å treffes for å leke oss med nyttige og unyttige fakta, forsøker vi oss med Seniorquiz igjen mandag 28. september kl. 12-14.

Vi kan ikke bruke det vanlige stedet, men leier i stedet Hegle Grendehus. Det ligger synlig fra E6 – det gule bygget i retning Okkenhaug, som i sin tid var skolen i Hegle krets. Det er også godt med parkeringsplass her, men for de som bor i Levanger er det også innen rimelig gang/sykkelavstand.

Vi har god plass og kan overholde meteren. Vi er pålagt å ha en deltakerliste med kontaktdetaljer (slettes etter 10 dager), så derfor må vi ha påmelding. Det gjøres ved å sende e-post til studie inntil dagen før quizen.

Så nå er tiden er inne for å skjerpe, eller i det minste vedlikeholde, hjernen og ha det artig! Du møter folk i samme ærend.

Ingen “dummer” seg ut! Deltakerne finner seg et lag etter eget ønske (ingen faste lag, selv om noen gjerne finner noen de kjenner fra før). De fleste som deltar synes det både er sosialt og ikke minst lærerikt. Ingen har så langt svart riktig på alle spørsmål, men alle finner svar på noen av dem. En del tema kan nok kalles kuriositeter og unyttig kunnskap, men oftest er det likevel artig kunnskap. Spørsmålene vises også på veggen, og vi forsøker å gjøre det litt ekstra lærerikt/underholdende ved å forklare svarene med å vise bilder og andre typer illustrasjoner. Quiz-gjengen erklærer seg å være i folkeopplysningens tjeneste!

Møt opp for en uformell og uhøytidelig kappestrid om nyttige og ikke minst unyttige fakta. Vi lover morsomme spørsmål!

Oppmøtet har vært variert noe, men før Covid-19 stoppet oss var det en bra økning (spesielt bra er det at kvinneandelen har økt). Det er god plass til flere deltakere, så alle “faste” quizere oppfordres til å verve nye deltakere!

Vi tar 50 kr for kaffe, noe å bite i og litt til premiering (en kaffepose til deltakerne på beste lag). Vi ønsker at dere betaler med Vipps.

Dokumentarprogram eller musikk

Onsdagstilbud

Det er onsdag og tid for dagens tilbud. Det er 127 år siden Verdalsraset og i dag kan du friske opp hva som hendte gjennom et dokumentarprogram produsert av Nils Nordberg.

Dersom du heller vil ha litt musikk så kan du høre på viser fra Cornelis Vreesvijk fra et program produsert i Lydhagen på Verdal.

Begge programmene blir liggende slik at du kan se og høre de når du vil. Trykk bare på lenken for å koble deg opp:

Verdalsraset 19. mai 1893

Dokumentarprogrammet "Dommedag i Verdalen" var basert på samtidige og senere skriftlige kilder, særlig boka om Verdalsraset av Øystein Walberg. Fiolinist var Leif Ramfjord. Produsent av programmet var Nils Nordberg. Programmet er på 46 minutter

Cornelis Vreeswijks musikk

Cornelisaften fra Lydhagen i Verdal. En Hyllest til Cornelis Vreeswijks musikk fra Lydhagen Scene med musikerne Torbjørn Solstad på vokal, Morten Fornes på trekkspill, Tore B. Granås på gitar og vokal, Asgeir Skrove på kontrabass og Tony Waade på trommer.
Programmet er på 1 time og 26 minutter

Konserten har et eget Vips nummer slik at du kan støtte musikerne

Vennlig hilsen

ISFO

Kjære medlem i Innherred Seniorforum

Kjære medlem i Innherred Seniorforum.

Det inntraff en unntakstilstand i Norge 12. mars. Da ble våre egne liv og samfunnslivet radikalt endret.

Innherred Seniorforum(ISFO) aktiviteter og tilbud til sine medlemmer ble naturligvis også påvirket av smittevernreglene som politiske og faglige myndigheter innførte.

Det ble bråstopp på arrangement som:

Seniortreff, første onsdag i mnd.

Seniorkino, andre onsdag i mnd.

Quiz, siste mandag i mnd.

Kursvirksomhet

Turer i skog og mark og ved sjø.

Teater-, konsertturer og tur til York England

Nettkafe er til dels opprettholdt gjennom digital organisering.

ISFO har forsøkt gjennom sin hjemmeside å tilby opplevelser som konserter, operaforestillinger, foredrag. Jeg håper at mange av dere har hatt glede av dette.

Det er mye usikkerhet omkring hvordan pandemien vi utvikle seg, og hvordan det vil sette rammer for vårt samfunnsliv. Styret vil naturligvis følge nøye med. Det vi må gå ut fra som nesten sikkert, er at de generelle smittevernreglene opprettholdes ut året. Det vil si 1 meters avstand, handvask, hosting i albuekroken, og å holde seg heime ved forkjølelse . Vi må også hele tiden ha i bakhodet at våre medlemmers alder er en risikofaktor vi må ta med i betraktningen.

Pr. dags dato rapporterer utvalgslederne i ISFO følgende:

Seniortreff: Der undersøkes muligheten for å arrangere fysiske møter fra høsten av.

Seniorkino: Kan komme i gang fra høsten av.

Quiz: Inntil videre vil vi sende spørsmål og svar som epost til alle. Quizgjengen tester også ut bruken av videobasert arrangement, med innsending av svar fra deltakerne, men kommer tilbake til om dette praktisk lar seg gjøre.

Kursvirksomhet: Vi vil prøve kurs som lar seg gjennomføre som videomøte, uten å ha konkretisert dette nærmere.

Turer i skog og mark og ved sjø:

Alle planlagte veteranturer i 2020 er utlagt på Innherred Seniorforum sin hjemmeside https://www.innherredseniorforum.no/.

Som kjent er alle turene i april og mai avlyst grunnet koronarestriksjonene. 28. mai vil det bli utsendt e-post om junimøtene til alle våre medlemmer med e-post. Imidlertid vil det dessverre ikke være mulig, med dagens smittevernregler, å gjennomføre veteranturer for flere titalls deltakere.

Teater-, konsertturer, og tur til York: Felles transport til arrangement er ikke mulig nå. Tur til York avlyst, men vil gjentas neste år.

Nettgruppa: Nettgruppa fortsetter med digital assistanse. I første rekke har vi hatt kurs i bruk av videokonferanser, men senere vil vi også kunne tilby fjernhjelp ved problemer med PC eller nettbrett

ISFO vil fortsette med å legge ut foredrag, konserter, operaforestillinger på nettsiden, https://www.innherredseniorforum.no

Så håper vi at unntakstilstanden snart er over slik at ISFO kan gjenoppta sin vanlige virksomhet igjen. Der våre medlemmer kan møtes i sosialt samvær, lære, oppleve, bli utfordret og styrke kropp og sjel i møte med naturen.

God 17. mai. I år har vi god grunn til å feire at vi bor i Norge!

På vegne av styret i ISFO

Anne-Brit Skjetne

Styreleder.

Innherred Seniorforum brev til medlemmene.pdf

Gåturer i Inderøy, Verdal, Levanger og Frosta

Gåturer i Inderøy, Verdal, Levanger og Frosta

Innherred Turlag Veteranan har som kjent avlyst sine turer i april. Og det er nok svært sannsynlig at mai- og også juniturene vil gå i vasken i disse koronatider.

Men det finnes heldigvis en masse andre turer, uten turledelse, å velge mellom hvis en ikke er for mange i lag, og deltakerne holder avstand på minst to meter. Ved å heve stemmen litt ekstra kan det fortsatt være sosialt å gå på tur.

Ved å saumfare nettsidene og snakke med turledere i de fire kommunene som er Innherred Seniorforum sitt nedslagsfelt, kan vi presentere noen eksisterende tilbud i våre kommuner.

Turorientering

Ved å gå inn på http://turorientering.no og klikke på «finn arrangør» i øverste linje, ser du at i Nord-Trøndelag er det tilbud om turorientering i Frosta, Levanger og Verdal.

10 på topp

Levanger

10 på topp-turene i Levanger kan du lese om på https://levangeridrett.no

Tilbudet gjelder for perioden 1. februar – 15. oktober 2020.

Prisen er kr. 200,00 og gjelder for hele familien.

Konvolutt med oversiktskart, informasjon og veibeskrivelse fås kjøpt i bl.a. sportsbutikkene i Levanger.

I disse Coronatider hvor smittefaren kan være stor kan det være greit å ikke skrive navnet sitt i bøkene. Det holder at besøkene registreres på nettet.

Generelt om turene:

Lette turer:

Elvestien, Kabelvika, Burtjønna, Levanger Arboret Staupsmarka

Middels:

Slettvollan, Høgberga, Skogn Vulusjøen, Bukkhaugen, Gapahuk Volbekken bru, Furuhevelen/Furuhøveln, Hibergtjønna, Steinsetvola, Bølåskammen, Hårskallen

Krevende:

Kammerknoppen, Storheia, Våttåberget, Vaktberget, Høgsetervola, Rundhaugen

Verdal

Ti på topp-turene i Verdal kan du lese om på www.tipåtopp.no/verdal.

Tilbudet gjelder for perioden 10.mai -11.oktober 2020

Pris for å delta er 200 kroner og 100 kroner per barn som ikke har mobil selv og legges inn innunder den voksne i familielaget.

På grunn av situasjonen med Corona i år, vil ikke ha turhefter, og turmålene vil ikke ha turbok i turkassen. Men vi har alt vi trenger i Ti på Topp-Appen og nettsida. Last ned appen Ti på Topp og meld deg på eller på nettsiden www.tipåtopp.no/verdal . Når du skal på tur, åpner du appen og ser veibeskrivelsa til der turen starter. Turene er merket, men du kan også se hvor du er på kartet i appen til enhver tid. Når du er på toppen, blir ¨sjekk inn¨-knappen grønn, du trykker på den og har nå registrert besøket ditt.

Generelt om turene:
Enkle turer (grønn/inntil 5 km):

Våttåhaugen, Høgkammen, Bjørkvatnet og Storbakken

Middels (blå/ 5-10 km)

Rollsjøan, Hærvola,Tørrgranvola

Krevende (rød/over 10 km).

Grønningen og Høgfjellstøtta.

Andre turer

Inderøy

Kulturstien Straumen – Vangshylla, som kan deles inn i flere etapper, kan du lese om på https://inderoysti.no

Verdal

Elvepromenaden 3,9 km en vei, fin sti mellom Verdal sentrum og Troneshalvøya, https://ut.no/turforslag/1110427/trones-elvepromenaden-i-verdal

Tur for alle – sentrumsnært friluftsliv

Dette er et løypenett rundt omkring i Verdal, tilrettelagt for rullestolbrukere, med 20 poster mellom Nordskaget på Troneshalvøya, Stiklestad og Vinne.

Folder med kart og navn på postene kan fås på servicekontoret i Verdal rådhus.

Frosta

Frostastien, 22 km, som kan deles opp i flere etapper, kan du lese om på https://frostaporten.no/frostastien

Dessuten kan nevnes turer til

Fjellhov, hytte fint beliggende ved ved Igletjønna mellom Storheia og Litjheia https://frostaporten.no/fjellhov

Tronnobergskammen, ett av Frostas flotteste utkikkspunkter, med avstikker til Jørgenhiet, https://frostaporten.no/frostakartet/, velg «turløyper» i menyen

Rapphøtta og Lomtjønna, rundtur 6,7 km, https://frostaporten.no/rapphotta

Levanger

Idettslaget Aasguten, turstigruppa, har en rekke turer, https://aasguten.no/?avdeling=turer

Kjærlighetsstien går fra Holmhaugen til Røstad og Nord Universitet. Dette er en enkel og flott tur, der du også kan lese om et kjærlighetsdrama fra vikingetiden.

Se også videoen hvor Arvid Vada forteller om alle turmulighetene!

Slik snakker du med barn, barnebarn og venner over video

Slik kan du snakke med barn, barnebarn og venner over video

Det er enkelt å snakke med dine nærmeste over video med mobiltelefon. Her er 3 enkle oppskrifter:

 1. Facebook/Messenger
 1. Dersom du har Facebook så kan du bruke meldingsmuligheten som heter Messenger (kan også installeres som egen app)
 2. Du åpner Messenger (inne i Facebook trykker du på sirkelen med et lynsymbol øverst til høyre.
 3. Velg hvem du vil kontakte. Hele vennelista di i Facebook vises
 4. Velg den du vil kontakte (du kan godt velge flere samtidig).
 5. Istedenfor å skrive en melding trykker du på symbolet for videokamera oppe til høyre og du kobles nå automatisk opp med lyd og bilde

Facetime

 1. Facetime er Apple sitt system og fungerer på alle Apple produkter, IPhone, iPad og Mac
 2. Trykk på appen for Facetime (grønn med hvitt videokamera)
 3. Trykk på + tegnet øverst til høyre på skjermen
 4. Skriv inn navn, e-post eller telefonnumre til den du vil ha kontakt med og du vil automatisk bli koblet opp med lyd og bilde (husk at alle må ha Apple)

Google Duo

 1. Duo er Google sitt system. Fungerer veldig greit og er lett å bruke og fungerer på alle telefoner og nettbrett uansett om det er Apple eller Androide
 2. Sjekk først om du har Duo installert på telefonen. Appen er hvit med en blå dråpe med et videokamera. Dersom den ikke er installert så må du installere den på telefonen ved å gå til App Store eller Google Play
 3. Start Duo på telefonen ved å trykke på symbolet for appen.
 4. Du får nå opp hele kontaktlista. Dersom du ruller nedover lista så ser du at først kommer alle som har installert Duo på sin telefon: Det står KOBLET TIL DUO. Alle disse kan du ringe til med lyd og video.
 5. Lengre ned på lista kommer alle dine kontakter som du kan INVITERE TIL DUO. Bare trykk på vedkommendes navn og du får opp en invitasjon som du kan sende. Etter at vennen har installert Duo kan dere begge snakke sammen med lyd og bilde.
 6. For å starte en samtale med Duo søker/velger du bare en kontakt som har Duo og dere kobles opp automatisk.

Det er bare å prøve seg fram. Fungerer det ikke første gangen så er det bare å prøve igjen. Underveis blir du kanskje spurt om du tillater at programmet får tilgang til mikrofon, høyttaler, kamera eller kontakter og dette må du si ja til. Facetime kan ha inntil 32 samtidige brukere, Google Duo kan maks ha 8.

Lykke til!